Posted by: DigicorpGR Category: Uncategorized Comments: 0

Καθημερινά ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το διαδίκτυο αποτελεί μονόδρομο, όχι μόνο για την μεγιστοποίηση του τζίρου τους αλλά και για την επιβίωση της επιχείρησής τους σε βάθος χρόνου και αρχίζουν και στρέφουν την προσοχή τους σε εναλλακτικές μορφές marketing οι οποίες είναι συνδεδεμένες με αυτό.Tο digital marketing είναι ο πιο δυναμικός κλάδος του σύγχρονου marketing και αφορά τη στρατηγική προώθησης της ιστοσελίδας ή του eshop σας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό διαδικτυακά .

Παρ ‘όλα αυτά στην προσπάθειά τους οι εταιρίες να δημιουργήσουν μια πετυχημένη στρατηγική για την εξυπηρέτηση των εμπορικών σκοπών τους παραβλέπουν συνιστώσες που τους επιφέρουν αποτελέσματα αντίθετα από αυτά που επιθυμούν.

Σήμερα θα αναλύσουμε μερικά βασικά λάθη που παρατηρούμε καθώς και με ποιους τρόπους μπορούμε να τα αποφύγουμε.

  • Δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο στρατηγικής

Η επιχείρηση πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να ασχοληθεί με τη δημιουργία ενός κατατοπιστικού marketing plan.Το marketing plan είναι ένα αναλυτικό σχέδιο της στρατηγικής marketing της επιχείρησης σας. Σε αυτό αναφέρονται όλες οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε με τη σειρά βήμα προς βήμα για να προωθήσετε την επιχείρηση σας. Αρκετοί επιχειρηματίες όμως, πιθανότατα λόγω άγνοιας, δεν εκλαμβάνουν ως πρώτη προτεραιότητα την εκπόνηση μιας σωστά δομημένης στρατηγικής με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να χτίσουν μια σχέση με το αγοραστικό κοινό που επιθυμούν.

Συνεπώς οι συνιστώσες που πρέπει να υπολογισθούν στην δημιουργία ενός marketing plan είναι τα κανάλια επικοινωνίας, τα είδη και τις μορφές του περιεχομένου, τη συχνότητα και τους τρόπους δημοσίευσής του, τα μέσα και τις μορφές διαφήμισης, καθώς και το διαφημιστικό budget που απαιτείται για να πραγματοποιηθούν άρτιες διαφημίσεις στο αγοραστικό κοινό.

  • Περιεχόμενο που δεν ταιριάζει στο ύφος της επιχείρησης-Έλλειψη blog

Ένα μέσο για να σας γνωρίσει το κοινό σας καλύτερα είναι ένα επιχειρησιακό blog όπου εκεί μπορείτε να προωθήσετε εκπαιδευτικό και ενδιαφέρον περιεχόμενο, αλλά και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας και να ξεκινήσετε να αλληλεπιδράτε με το κοινό σας μέσα από μία άλλη πλατφόρμα, που δεν είναι τόσο πωλησιακή. Μην ξεχνάτε ότι στόχος του content marketing είναι να εκπαιδεύσετε, να ψυχαγωγήσετε και να ενημερώσετε το κοινό σας ή να δώσετε λύσεις για ένα θέμα. Άρα, δεν κάνετε ποτέ διαφημιστική προβολή του brand σας. Δυστυχώς όμως παρατηρείται ότι το content αυτών των blog δεν καλύπτουν τις ανάγκες του καταναλωτή και δεν είναι χρήσιμα στο κοινό που τους ενδιαφέρει ή βομβαρδίζουν τον χρήστη με διαφαημίσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη, το blog είναι ανύπαρκτο ως μέσο ”ενημέρωσης” αγνοώντας ότι η δημιουργία ενός Blog έχει 2 πολύ βασικά οφέλη. Μας βοηθάει σταδιακά στις αναζητήσεις της Google ώστε να αναρριχηθούμε ψηλότερα σε σχετικές λέξεις κλειδιά και χτίζει τη σχέση μας με το κοινό μας. Ουσιαστικά αποκτάμε συνέχεια περισσότερη αυθεντία στο θέμα για το οποίο μιλάμε και δίνουμε αξία και γνώση.

  • Δεν είναι ξεκάθαρο το κοινό-στόχος σας

Είναι σημαντικό κάθε επιχείρηση να γνωρίζει ποιους αφορούν αυτά που έχει να πει και σε ποιο γκρουπ ανθρώπων έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει αγορά. Όσο πιο συγκεκριμένα ορίζουμε το κοινό μας τόσο περισσότερη επιτυχία θα έχουν οι ενέργειες Μάρκετινγκ.

Συμπερασματικά, βάσει πολύτιμων data από προηγούμενες αγορές και καταναλωτικής συμπεριφοράς μπορούν να δημιουργήσουν την ιδανική τους Buyer Persona. Καταγράψτε ποιοι είναι, σε ποιο κλάδο ανήκουν, σε ποια περιοχή βρίσκονται, ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους κ.λ.π. ώστε να ξέρετε τί ακριβώς να κάνετε για να τους προσεγγίσετε. Έτσι, θα μπορέσετε να απευθύνετε το κατάλληλο μήνυμα, στο κατάλληλο κοινό, τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέσο.

  • Λάθος χρήση των Social Media

O κόσμος σήμερα βομβαρδίζεται κυριολεκτικά απ;o μηνύματα και προσφορές και συνεπώς είναι λιγότερο καταδεκτικός στο να πειστεί για μια διαφήμιση. Άρα όταν κάνετε δημοσιεύσεις που αφορούν μόνο την πώληση των προϊόντων σας αυτόματα χάνετε το ενδιαφέρον του.

Τα social media σας προσφέρουν διάφορες πλατφόρμες επικοινωνίας (και άρα ελευθερία για να επιλέξτε εκείνες που ταιριάζουν καλύτερα με την επιχείρησή σας) για να μπορέσετε να μεταδώσετε τα μηνύματα και την αξία της επιχείρησής σας στο κοινό σας, χωρίς μεγάλο κόστος σε σχέση με πιο παραδοσιακά media. Επιπροσθέτως μπορείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις των χρηστών έτσι ώστε να χτίσετε την αξιοπιστία σας απέναντί τους. Άρα, πρέπει να χρησιμοποιούνται και για την αλληλεπίδραση των χρηστών με εσάς και όχι μόνο για την προσωπική σας διαφήμιση.

 

 

Συνοψίζοντας, λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, και βάζοντας σε εφαρμογή οτιδήποτε κρίνεται αναγκαίο, αργά ή γρήγορα, τα οικονομικά αποτελέσματα του eshop σου, θα γίνονται ολοένα και καλύτερα! Αν όμως τα παραπάνω σας φαίνονται βουνό και ο χρόνος σας είναι περιορισμένος απευθυνθείτε στην ομάδα της DigiCorp για να χτίσουμε μαζί βήμα προς βήμα τη νέα σας επιτυχημένη και αποτελεσματική στρατηγική digital marketing που θα σας φέρει στην κορυφή των πωλήσεων.